Sven & Natasha [NL/UK]

In juli 2012 vond er een huiszoeking plaats bij Sven en Natasha en zijn zij vanwege een Europees arrestatiebevel gearresteerd. Ze werden verdacht van ‘conspiracy to blackmail’ in relatie tot Huntingdon Life Sciences (nu Envigo genoemd). HLS is Europa’s grootste dierproeflaboratorium en het meest beruchte lab uit de geschiedenis. De Britse regering is erg ver gegaan om de protesten tegen HLS te stoppen, met steeds meer repressie tot gevolg. Sven en Natasha wachten nu op de uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk, waar zij tot 14 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

In de ochtend van 6 juli 2012 vonden huiszoekingen plaats in het huis van Sven en Natasha en het kantoor van een locale dierenrechtenorganisatie, beide in Amsterdam. De politie nam computers, printers, opslagapparatuur, camera’s en papierwerk mee van beide adressen. Sven en Natasha werden gearresteerd op basis van een Europees arrestatiebevel voor ‘conspiracy to blackmail’ (vrij vertaald ‘deelneming aan een criminele organisatie’) in relatie tot Huntingdon Life Sciences (HLS), Europa’s grootste dierproeflaboratorium. Ze zaten een week lang vast voordat ze onder strenge voorwaarden werden vrijgelaten, waarbij hun paspoort werd ingenomen. Ook in Engeland vond een huiszoeking plaats, waarbij een derde persoon werd gearresteerd.

Begin 2014 werd de Engelse verdachte vervolgd en veroordeeld voor ‘conspiracy to blackmail’ tussen 2001 en 2011, voor haar aandeel in de campagne Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC), een globale campagne dat streed voor de sluiting van HLS. Ze zit nu een gevangenisstraf van zes jaar uit. Sven en Natasha zijn op dit moment in afwachting van de uitzetting naar Engeland voor hun rechtszaak. Ze worden aangeklaagd wegens ‘conspiracy to blackmail’ tussen november 2008 en december 2010, waarbij ze worden verdacht van het begaan van verschillende acties – van het sturen van nette brieven tot het vernielen van eigendommen.

Natasha komt oorspronkelijk uit het zuiden van Engeland maar leeft tegenwoordig in Amsterdam. Ze is al meer dan 10 jaar veganist en heeft geholpen bij verschillende liefdadigheidsinstellingen en campagnes. Nu werkt ze als vrijwilliger in een hondenasiel. Natasha houdt er van in de natuur te zijn, te werken in de tuin, en fantastische cupcakes te bakken.

Sven woont in Nederland, in Amsterdam. Hij is sinds 11 jaar veganist en is betrokken geweest bij veel mensen- dieren- en aarde-bevrijdingscampagnes. Op het moment studeert hij om webdeveloper te worden. Sven houdt van de natuur, camperen, muziek en sport. Hij gaat graag mountainbiken, crossfit en zelfverdediging trainen, en is aan het leren te windsurfen.

Voor meer info over Sven & Natasha : http://www.freesvenandnatasha.org/

Je kan Sven en/of Natasha een brief of kaartje sturen op volgend adres :

Free Sven en Natasha Support Group
C/O Kebele
14 Robertson Road
Easton
Bristol BS5 6JY
United Kingdom