Anarchisten in de gevangenis in Belarus

In Belarus zitten momenteel vier antifascisten/anarchisten in de gevangenis, voor zover dat we weten via ABC Belarus. Je kan deze kameraden online brieven schrijven op https://abc-belarus.org/?page_id=579&lang=en . Je kan via daar je brief sturen naar ABC Belarus, zij vertalen je brief en printen deze, waarna ze je brief versturen naar de gevangenen. In gevangenissen in Belarus is het heel erg goed mogelijk dat brieven die niet geschreven zijn in het Russisch of  ‘Belarusian’ de gevangenen niet bereiken. ABC Belarus zorgt er ook voor dat de gevangenen kunnen antwoorden op je post door een enveloppe met postzegels (voor te versturen naar het buitenland) bij te voegen aan je brief.

MAXIM YAHNIESHKA

Maxim Yahnieshka is een antifascist afkomstig van Grodno. Op 7 september 2016 werd hij veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor een gevecht met extreem-rechtse hooligans (art. 186 Dreiging van doodslag, toebrengen van lichamelijk letsel of vernietiging van eigendom) en voor het stelen van een pet van een andere hooligan (art. 206.2 Diefstal met dreiging met geweld, + art. 339.1 Hooliganisme). Op 17 november 2016 besliste het hooggerechtshof om de uitspraak niet te veranderen.

ANDREI DZHAMBURIYEV

Andrei Dzhamburiyev is een anarchist afkomstig van Brest. Op 4 oktober 2016 is hij veroordeeld tot 3 jaar huisarrest voor hooliganisme. In mei 2016 geraakte hij verwikkeld in een willekeurig straatgevecht. Dit werd gekwalificeerd als misdrijf en hij kreeg een waarschuwing tegen verdere gewelddadige acties. Wat later kreeg de georganiseerde misdaadafdeling van de politie te horen over de zaak en herkwalificeerde dit tot zware misdaad, waardoor hij tweemaal veroordeeld werd voor één misdrijf. Ookal heeft de situatie zelf niets met politiek te maken, toch beschouwt ABC Belarus dit als een politieke veroordeling. Andrei is door zijn anarchistische bezigheden meermaals lastiggevallen door de staat. De politie kreeg hem niet rechtstreeks te pakken voor zijn politiek werk, dus gebruikten ze een meer doordachte manier om hem vast te zetten toen ze de kans zagen.

VLAD LENKO

Vlad Lenko is een antifascist afkomstig van Ivatsevichi (regio Brest). Gedetineerde sinds 27 december 2014, op verdenking van deelname aan een gevecht met lokale neonazi’s op 23 december 2014. Officieel is hij beschuldigd van hooliganisme in groep en toebrengen van lichamelijk letsel met verzwarende omstandigheden. In september 2015 is hij veroordeeld tot zes jaar in een strafkolonie met strikt regime.

ROMAN BOGDAN

Roman Bogdan is een antifascist afkomstig van Brest. Hij werd op 1 april 2015 gearresteerd op verdenking van deelname aan een gevecht met neonazi’s op 8 mei 2013. Samen met Dzmitry Stsyashenka zijn ze veroordeeld voor het toebrengen van lichamelijk letsel met verzwarende omstandigheden. In maart 2014 werd Dzmitry veroordeeld in deze zaak tot 5 jaar gevangenisstraf. Op 3 oktober 2015 werd Roman veroordeeld tot 8 jaar strafkolonie met strikt regime en een schadevergoeding van 3500 euro voor de gewonde nazi’s. Op 15 december 2015 heeft een regionaal hof van beroep de straf met twee jaar verminderd. (Dzmitry is op 24 november 2015 vrijgelaten.)

 

This entry was posted in Belarus, Wit-Rusland and tagged . Bookmark the permalink.