Anarchistische gevangenen in Chili aangevallen door bewakers

Gevangenen in Chili melden dat drie anarchistische gevangenen brutaal aangevallen zijn door bewakers in de San Joaquin gevangenis.

Het incident, dat in januari plaatsvond, begon met bewakers die Tamara Sol lastigvielen, die sinds 2015 een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit op beschuldiging van het neerschieten van een bewakingsagent. De bewakingsagent die de anarchist Angry vermoord heeft door hem neer te schieten.

De dag erna hebben ze nog meer geweld gebruikt tegen Tamara, waarna twee kameradinnen, Natalia “Tato” Collado en Claudia*, haar toegesneld zijn om haar te verdedigen. Alle drie zijn ze ernstig geslagen en in strafcellen geplaatst.

Tamara en haar kameradin Tato zijn een eeuwige doorn in het oog van de cipiers. Ze organiseren zichzelf in de gevangenis en zijn in 2015 nog in hongerstaking gegaan in solidariteit met Juan Flores, Nataly Casanova en Guillermo Duran. In juli 2016 zijn ze verplaatst naar de zwaarbeveiligde afdeling van de gevangenis. Om hun behandeling toen te beschrijven, schreven ze :

“In tegenstelling tot de rest van de gevangenen, kunnen we niet uit onze afdeling zonder handboeien om en een cipier aan onze zijde om ons te controleren.  We worden verhinderd om deel te nemen aan leer- en ontspanningsmomenten, buiten nu en dan buiten gaan om te voetballen. Deze behandeling toont de angst die instanties hebben voor libertariërs, anarchisten en mensen die botsen met het systeem en de civilisatie. In de vrouwengevangenis tenminste.”

Familie en vrienden van de drie hebben snel geantwoord met solidariteitsprotesten tegen de aanval, met spandoeken aan de gevangenis en slogans die op de muren werden geverfd. Relflikken hebben het protest uiteindelijk aangevallen met waterkanonnen en hebben vijf kameraden gearresteerd.

Bron (English version) : https://freedomnews.org.uk/chile-guards-brutalise-anarchist-detainees-at-san-joaquin-jail/

*Freedom heeft Claudia’s identiteit nog niet kunnen bevestigen.

This entry was posted in Chili, Natalia Tato Collado, Tamara Sol. Bookmark the permalink.